Living labs

Home >>> Projecten >>> Living Labs bedrijfsovername

Living Labs bedrijfovername

De continuïteit van gezinsbedrijven is onmisbaar voor de vitaliteit en leefbaarheid van het platteland en is daarom opgenomen in het Regeerakkoord. Veel bedrijven in Nederland staan in de volgende jaren voor een bedrijfsovername binnen de familie of door zijinstromers.

Financiering, wet- en regelgeving, economische- en sociale aspecten zijn belangrijke elementen waar jonge boeren en tuinders mee te maken krijgen als zij een bedrijf overnemen. Het beschikken over goed ontwikkeld ondernemerschap in een veranderende en kritische maatschappelijke omgeving is steeds belangrijker. Recent is de bestaande Borgstelling MKB-landbouwkredieten (de zogenaamde BL) uitgebreid met module die het mogelijk moet maken voor de startende en overnemende agrarische ondernemers om in de periode tot maximaal 3 jaar na de bedrijfsovername aanvullende investeringen te doen in duurzame bedrijfsontwikkelingen.

Het doel is dat in 2023 ten minste 80% van alle Nederlandse bedrijfsovernames in de agrarische sector met vernieuwde infrastructuur voor bedrijfsovernames wordt begeleid.